DIY Inredning Loppis

Kaktusar i brödform & att sluta förminska intressen

september 15, 2015

vecka38-15

I februari köpte jag på mig ett gäng med kaktusar som jag planterade i små ljushållare av glas. Sedan dess har tre av fem överlevt och flyttats runt i olika konstellationer för att förgylla diverse vrår i hemmet.

vecka38-19

I helgen var jag på min stammisloppis, Andra Varvet, och kom hem med två brödformar för en guldtia stycket. Jag invigde dem samma dag för ett brödbak men när jag efteråt stod och diskade dem klurade jag på om de inte kunde ha en annan slags funktion också?

vecka38-18

När jag kort därefter gick förbi samlingen med kaktusar i vardagsrummet stod det klart – de skulle få flytta in i en av brödformarna!

vecka38-17

Med lite jord och ett par handskar som skydd för vassa taggar så gick jag från tanke till handling på en nanosekund och vips så hade en härlig liten installation satts samman. Jag tycker verkligen att metallen passar jättefint ihop med kaktusväxterna, i synnerhet till den blågröna AloeVera-liknande varianten. De ljusa gotlandsstenarna tillsammans med katusarna var en kombination jag gillat sedan tidigare, redan i februari då det tidigare stillebenet med de taggiga växterna sattes ihop.

vecka38-16

För övrigt så gillar jag verkligen hur kaktusarna passar in i vårt gäst-/arbetsrum. De grå tonerna i rummet gifter sig verkligen bra med växterna. Den harlequinmönstrade tapeten var det egentligen min sambo som propsade på när vi gjorde om i det för ganska precis ett år sedan men den har kommit att bli en favorit även hos mig. Det kantiga och hårda mönstret rimmar också rätt fint kaktusarna i mina ögon.

Det kanske låter flummigt när jag ibland försöker förklara vad det är som jag gillar i en viss inredning eller komposition men jag tror att det kan vara nyttigt att emellanåt öva på att sätta ord på något som egentligen bara är en ren magkänsla. Även fast det kanske tycks handla om något så banalt som det fina i den blågröna Aloe Verans kontrast mot den rostfria brödformen. Jag tror dessutom att det är viktigt att inte förminska sina intressen bara för att de kan kännas små och fjuttiga (jag har alltid älskat att pyssla men inte alltid gillat ordets på något sätt förminskande klang). Jag minns till exempel att jag så tidigt som i tolvårsåldern tyckte om att skapa mysiga miljöer hemma genom att flytta runt på saker, skifta dukar på borden eller göra blomsterarrangemang av det jag hittade i skogen och kring husknuten. Trots att jag varken är inredare eller Feng Shui-konsult så är det ändå något som funnits och vuxit hos mig under flera år, så det vore ju synd att inte sätta ord på det emellanåt.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply vardagskonst september 15, 2015 at 8:53 f m

  Låter absolut inte flummigt! Och jag håller med om att det kan vara bra att sätta ord på saker och ting, det tycker jag själv är att tydliggöra vad man faktiskt tycker om. Dessutom tyckte jag om att läsa hur du tänker, för du öppnar ju upp för en ny insikt hos mig med. Hälften av allt meningen med allt man gör är just ‘varför’. Det utvecklar, tycker jag. Kram!

  • Reply Stina september 17, 2015 at 10:06 f m

   Tack snälla för dina rader! Kram!

 • Reply ISA september 15, 2015 at 3:04 e m

  du är så himla påhittig, vill alltid göra alla dess små, enkla ”skapelser” som du gjort. Mvh copycaten

  • Reply Stina september 17, 2015 at 10:06 f m

   Haha, var så god att kopiera säger jag bara!

 • Reply Mikaela september 15, 2015 at 3:29 e m

  Så sjukt fint det blev med kaktusarna! Tycker också mycket om färgen på aloe vera-släktingen mot metallen. Jag har också numera lite svårt för ordet pyssla, Alicia och Jessica sådde frön i mitt huvud om ordets innebörd när de bloggade om att det var ett patriarkalt ord och började kalla sina alster för sakmakeri och numera kallar de det till och med konst (vilket de gör heeeelt rätt i, för vad de skapar är bannemig konst).

  • Reply Stina september 17, 2015 at 10:08 f m

   Tack Mikaela! Ja men det kan har varit i något sådant sammanhang jag också började reagera på ordet. Ja de skapar verkligen konst! Vet inte om kaktusar i en bakform är konst direkt, men ”alster” låter ju inte så tokigt, eller DIY för den delen heller 🙂

 • Reply Ruth oktober 5, 2015 at 9:03 e m

  Vilken sjukt smart idé! Megamegasnyggt!!

  • Reply Stina oktober 6, 2015 at 8:41 e m

   Tack snälla! 😀

  Leave a Reply