DIY Jul Monthly Makers

Adventsljusstake i betong

november 23, 2015

November månads tema i kreativitetsutmaningen Monthly Makers har varit ljus. Min initiala tanke var att skapa en lampa men när tillverkningskostnaderna skenade iväg valde jag istället att gå tillbaka till den enkelhet som brukar genomsyra mina DIY-projekt. Ack så fint blev ändå mitt bidrag som utgörs av en adventsljusstake i betong!

adventsljusstake_betong7

Jag blev oerhört nöjd med min enkla lilla skapelse, den passar bra tillsammans med krukorna jag gjort innan och kommer andaktsfullt få förgylla advent denna jul.

adventsljusstake_betong2

Som kontrast till ljusens raka linjer och betongens hårdhet valde jag att inkludera lite murgröna till skapelsen, en lite modernare variant av ljusmanschetter.

adventsljusstake_betong9

För att göra en egen adventsljusstake i betong behöver du såklart finbetong men också en form att gjuta i, stearinljus och lite grövre tejp för att fixera formen. Som gjutform använde jag mig av förpackningen till en liter hasselnötsmjölk som jag klippte upp ena långsidan på. Tejpa runt formen med tejpen, i synnerhet om du som jag har en lite mjukare form. På så sätt rör sig inte formen alltför mycket när du häller i betongen. Blanda betongen med vatten efter anvisningarna och ös upp i formen. Stick ner de fyra ljusen och låt torka i ett dygn ungefär. När betongen torkat helt klipper du helt sonika upp formen och kan plocka ut din egengjorda adventsljusstake.

adventsljusstake_betong8

Tips! En bra idé är att smörja lite olja på ljusets ändar för att lättare kunna plocka ur dem från ljusstaken. Det glömde nämligen jag att göra och kommer därför snällt få elda ljusen hela vägen ner innan de kan bytas ut.

adventsljusstake_betong3

Jag valde även att slipa kanterna något med ett sandpapper för att få en lite mjukare yta.

adventsljusstake_betong4

I samma veva som jag göt adventsljusstaken passade jag på att göra några värmeljushållare. Jag gjorde dem med hjälp av två aluminiumburkar som jag använde som formar. De klipptes lätt upp med en liten tång och jag tycker de levererade ett fint resultat.

adventsljusstake_betong10adventsljusstake_betong12adventsljusstake_betong13

På onsdag presenterar månadens värd Agnes sitt bidrag och då är det alltså fritt fram att lämna in sina bidrag i kommentarsfältet. Jag ser verkligen fram emot att få ta del av alla lysande bidrag denna månad!

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Sandra november 23, 2015 at 8:39 f m

  Superfint ju, Stina! Vad duktig du är! Jag har fortfarande aldrig testat att gjuta något i betong. Tycker det verkar lite meckigt med tanke på att jag är så klumpig av mig. Men jag är så sugen på att testa. Någon gång!

 • Reply Pernilla november 23, 2015 at 9:23 f m

  Så himla fint! Betong är verkligen ett häftigt material, det är liksom grovt och fint på samma gång på nåt sätt. Smart idé med att olja in ljusen så att de går att plocka bort sen. Min syster gjorde en liknande adventsljusstake förra året men hade bara tre ljus hemma så hon stoppade en penna i det som skulle bli det fjärde hålet. Den pennan sitter fortfarande där… Så det är inget jag rekommenderar 😉

 • Reply FIT by Emma Hå november 23, 2015 at 8:18 e m

  Men åh så fina! Och så enkla att göra. Alla betonggrejer jag har sett skall ha specialbyggda former av plywood och sånt orkar jag inte hålla på med…

  • Reply Stina november 23, 2015 at 8:43 e m

   Tack! Nej det behöver inte alls vara så krångligt 😀

 • Reply Mikaela november 23, 2015 at 8:28 e m

  Superfint med murgrönan till! Jag gjöt också en adventssljusstake i mjölkkartong förra året 😉 Och visst är aluminiumburkar bästa formen, ÄLSKAR att göra ljusstakar i dom!

  • Reply Stina november 23, 2015 at 8:43 e m

   Tack! Men åh, det hade jag missat. Var tvungen att gå in och kika i arkivet på din blogg nu. Lovar att jag inte är en medveten härmis men vi verkar ju minst sagt ha samma smak när det kommer till en hel del 😉

   • Reply Mikaela november 29, 2015 at 12:59 e m

    Haha, ja det är samma sak med Sandra också, vi får också ofta liknande idéer! Men great minds think alike 😉

    • Reply Stina november 29, 2015 at 8:09 e m

     Haha, indeed 😉

 • Reply Pia november 25, 2015 at 10:15 f m

  Så fint och stämningsfullt! Undrar om du har fler betongidéer på gång?

  • Reply Stina november 26, 2015 at 9:06 e m

   Tack snälla! Ja någon mer idé har jag på lut, får se om jag får till den 🙂

 • Reply Jessica november 25, 2015 at 11:35 f m

  Så jäkla snyggt!!!

  • Reply Stina november 26, 2015 at 9:07 e m

   Men tack! 😀

 • Reply Silje november 25, 2015 at 11:54 f m

  Dette ble jo kjempevakkert! Liker utrolig godt det stilrene uttrykket samtidig som du gjør noe ekstra ved å legge til det grønne rundt adventsstaken 🙂

  • Reply Stina november 26, 2015 at 9:07 e m

   Tack snälla du!

 • Reply Borgmästaren november 25, 2015 at 11:03 e m

  Tycker du fick ett väldigt fint och slätt resultat. Murgrönan ger verkligen en kontrast till den hårda betongen. Snyggt!

  • Reply Stina november 26, 2015 at 9:08 e m

   Tack snälla du, jag gillar också kontrasten med murgrönan 🙂

 • Reply samlingsinlägg ljus (monthly makers) | Hej Regina! november 29, 2015 at 7:15 f m

  […] Stina gjorde en adventsljusstake i betong lagom till idag […]

 • Reply Ruth | HungryHeart.se november 29, 2015 at 12:00 e m

  Jättefin, modern tolkning av den klassiska adventsljusstaken! Extra fint med murgrönan som kontrast till betongen också.

  • Reply Stina november 29, 2015 at 8:09 e m

   Tack snälla 😀

 • Reply Ellen november 29, 2015 at 10:51 e m

  Men åh, riktigt tjusigt! Och väldigt fina bilder också! Glad advent!

 • Reply Alicia december 11, 2015 at 11:42 f m

  Sååå vackert! Jag är fruktansvärt sugen på att göra lite betong alltså. Det är en så underbar ruffhet som tillsammans med de släta formerna du ändå får till är så himla fulländad! Särskilt kul att kunna göra något säsongsbetonat, och så ballt att tända en hemmagjord adventsljusstake! I sommar blir det betongverkstad i mammas trädgård tror jag bestämt.

  • Reply Stina december 13, 2015 at 7:40 e m

   Men tack snälla du! Tycker absolut att du ska testa att gjuta, jag gjorde min på diskbänken hemma och jag tycker det funkar fint när man gjuter i en lite mindre skala 🙂

  Leave a Reply