Foto Tips

Så redigerar jag mina bilder

december 29, 2015

 

(Före respektive efter bildbehandling.)

Bloggarna Sara, Emmi & Jessica har tillsammans i en serie inlägg visat upp hur de redigerar olika typer av bilder. Jag tyckte det var oerhört inspirerande att få ta del av då det finns så många olika sätt att se på en bild och på hur man kan gå till väga för att göra den bättre. Därför har jag knåpat ihop ett inlägg där jag beskriver hur jag bildbehandlat bilden ovan. Proceduren ser såklart olika ut beroende på vilken typ av bild det är, men i grund och botten har jag ändå samma tillvägagångssätt.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur jag redigerar mina bilder för Instagram, det hittar du här.

raw1

(Bilden direkt ur kameran.)

Jag fotar sedan några år tillbaka alla mina bilder i raw-format, det kräver lite extra handpåläggning då alla bilder kräver bildbehandling men är så värt det, speciellt eftersom det är så oerhört mycket enklare att rädda en halvtaskig bild. Denna bild är fotad med min fem år gamla systemkamera, en Canon EOS 500D med ett 50 mm objektiv som jag i princip alltid använder. När jag fotar hemma under kontrollerade former gillar jag att använda det manuella läget och eftersom jag kunde hålla kameran relativt stilla är den tagen med slutartiden 1/40 s. Annars har jag som riktlinje att hålla mig kring 1/60 för att undvika rörelseoskärpa. De allra flesta matfoton jag tar är tagna med en stor bländaröppning, mellan 1.8 & 2.2. Denna bild är tagen med bländare 1.8.

redigera1

Jag har sedan några månader tillbaka börjat redigera mina bilder i Lightroom istället för Camera Raw. Främst för att jag ville testa något nytt men sedan har jag hållit fast vid det då jag tycker att menyn känns mer överskådlig och lägena mer exakta. Men det är verkligen en smaksak, i princip upplever jag programmen väldigt lika.

Det första jag gör med alla mina bilder är att räta upp och beskära dem. Det gör mycket för känslan i bilden och sätter tonen för resten av bildbehandlingen. Jag går oftast på känsla men får stor hjälp av rutnätet som delar in bilden i tredjedelar.

redigera2

Jag använde ingen reflexskärm när jag tog bilden (Jag har inte kommit på något smidigt sätt att använda den på egen hand mer än att klämma fast den med tårna när jag har ena foten uppe på bordet och balanserar, ett konststycke jag inte alltför ofta vill dra till med.) och fick därför några tråkiga och framträdande skuggor i bilden. Jag börjar därför med att lätta upp dem för att kunna fokusera på annat.

redigera3

Jag tycker att det är lättare att ljusa upp en bild något än att mörka ner den och underexponerar ofta bilderna något. Det får jag därför rätta till och puttar därför lite till höger på reglaget för exponering.

redigera4

Jag är dock inte så förtjust i bilder där de vita partierna sticker iväg. Därför drar jag ner högdagrarna och de vitaste partierna något. Genom en kurs på Moderskeppet (tips!) fick jag lära mig att läsa av histogram lite bättre, tidigare hade jag knappt ens tittat på dem. Sedan dess har jag fäst stor vikt vid att se efter att de inte sticker iväg alltför långt till höger, vilket i princip betyder att det finns alltför stora och ljusa vita partier i bilden.

redigera5

För att som Sara säger, ge bilden lite ”umpf”, ökar jag även kontrasten något. När jag fotar mörka matbilder ger jag oftast bilden kontrast genom att öka reglaget för klarhet (alltså kontrasten mellan det svarta och vita) men i ljusa, färgglada bilder som denna vill jag ha kontrast i hela spektrat.

redigera6

Mitt objektiv är inte riktigt lika pricksäkert när det kommer till fokus längre och jag får allt oftare måla på extra skärpa i bilderna. Som tur är går det enkelt med penselverktyget i Lightroom. Här lägger jag extra skärpa på grytan, där ju fokuset redan ligger men inte riktigt så skarpt som jag önskar.

redigera7

Lite krydda till den färgglada bilden tillsätter jag genom lite extra lyster för att lyfta färgerna ytterligare.

redigera8

Jag öppnar därefter bilden i Photoshop och börjar med att lägga ett lager skärpa på bilden. Jag upplever att skärpan tappas lite när den laddas upp nätet och det är ett sätt att försöka motverka det.

redigera9

Till sist ändrar jag storleken på bilden till standarden på min blogg, 750 pixlar bred.

redigera10

Därefter väljer jag alternativet ”Spara för webb” när jag spara bilden. Jag upplever det som att bilden bibehåller en bättre kvalitet då än om jag bara väljer ”Spara”.

raw2

(Färdig bild!)

Jag tycker själv att det är väldigt lärorikt att få ta del av hur andra redigerar bilder. Ett tips är därför att spana in de tre bloggarnas inlägg på ämnet. Där kan du dessutom länka till ett eget inlägg där du beskriver hur du går till väga med dina bilder. Jag tror det kan resultera i en diger skara inspirerande inlägg.

Om du har några tips på hur jag hade kunnat göra bilden ännu bättre eller kanske gjort det hela ännu smidigare är jag idel öra. Det finns så oerhört mycket att lära sig när det kommer till bildbehandling och det är enkelt att fastna i sina invanda mönster. Tips och inspiration är därför varmt välkommet!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Sara i Åre - TRANINGSGLADJE.SE december 30, 2015 at 12:12 f m

  jättekul att läsa hur du gör!! och intressant att du underexponerar när du fotar; för något år sedan fotade jag allting lite överexponerat – men då var det inne med superljusa bilder. tur att saker och ting ändrar sig! 🙂

  • Reply Stina december 30, 2015 at 11:08 e m

   Kul att du uppskattade det 🙂 Jag kan fortfarande tycka att ljusa bilder är fina, men då gör jag dem oftast lite ljusare i efterhand eftersom det känns enklare. Men spännande att se trenderna som går i bilder!

 • Reply Emmi i Barcelona - explorista.se december 30, 2015 at 10:26 f m

  Kul att se! Varför sparar du inte ut direkt ifrån Lightroom, där kan du också lägga på extra skärpa? Själv kör jag alltid direkt ifrån Lightroom, det går snabbare så, men vore intressant att höra varför du gör som du gör.

  • Reply Stina december 30, 2015 at 11:10 e m

   Härligt! Jag gjorde det när jag började med Lightroom och tyckte det var himla smidigt. Jag upplevde dock att bilderna blev plattare och tappade ganska mycket i färg när jag sparade dem på det sättet och laddade upp i bloggen. Kan vara jag som sparade med någon galen inställning men när jag väljer ”Spara för webb” i Photoshop vet jag att det blir bra 🙂

 • Reply Mikaela december 30, 2015 at 11:49 f m

  Jättekul att läsa hur du gör! Kanske ska ta och skaffa mig Lightroom också, har bara PS och inte Camera raw så jag har inget program som kan öppna raw-filer ens, så jag har fått köra jpg så länge.

  • Reply Stina december 30, 2015 at 11:11 e m

   Kul att höra Mikaela! Jaha, men Camera Raw ingår väl till Photoshop? Har du testat att öppna en rawfil på din dator? Brukar komma upp som ett standardalternatv 🙂

   • Reply Mikaela januari 4, 2016 at 12:27 f m

    Jag trodde det också, men kanske blev något knasigt när jag installerade det, kan tänka mig att jag klickade i att inte installera det om det fanns ett val för att jag inte hade en tanke på att använda raw då. För det funkar inte att öppna raw-filer alls på min dator, eller jo i fotogalleriet, men inte i PS :/

    • Reply Beatrice januari 9, 2016 at 1:33 f m

     Mikaela! Det ska gå att ladda ner externt till PS från Adobes hemsida! Vet att jag har fått göra det någon gång. Även Canon brukar ha någonstans där man kan ladda ner till sina systemkameror, kanske även Nikon har det, minns inte vad du har för kamera… Tror det borde gå att lösa!

 • Reply Beatrice januari 9, 2016 at 1:34 f m

  Spännande att se! Jag redigerar alltid i Camera Raw och nästan ingenting därefter, och har väl ändrat stil och tillvägagångssätt en del fram och tillbaka… Jag tror knappt vi har något gemensamt faktiskt, haha. Mer än att vi båda underexponerar lite hellre än tvärt om, jag har som behov att nästan alltid ljusa upp exponeringen till 1.00 i Camera Raw direkt, för där någonstans måste jag ha upp den för att den inte ska vara för mörk….

  • Reply Stina - Stinas tillvaro januari 9, 2016 at 4:35 e m

   Jag ändrar mig också massor, men det är ju samtidigt det som är det roliga. Jag har knappt några presets utan det blir på känsla hela tiden och då kan det ju verkligen variera från dag till dag.

   Haha, se där. Du kanske också ska göra ett liknande inlägg? Tror man kan lära sig mycket av att jämföra med någon som gör något helt annat 🙂

  Leave a Reply