DIY Monthly Makers

Monthly Makers färg – batikfärgade servetter

maj 21, 2016

I maj är temat för Monthly Makers ”Färg” och Alicia är värd. Detta är nog den allra första månaden jag blivit klar i god tid och haft en rätt klar bild över vad jag vill göra och det har kännts erhört lustfyllt, kanske för att det jag gjort är något som ofta förknippas med rätt barnsliga aktiviteter. Nämligen batikfärgning! Men det är faktiskt inget jag provat på tidigare så därför kunde inte släppa idén när den väl kom till mig där i början av månaden. Vanligtvis tycker jag ofta att batik är hiskeligt fult, men det har vuxit hos mig allt mer under senare tid, främst på inredningstextil men om jag inte missminner mig såg jag en tjusig batikfärgad bikini på en galge i butik, så helt borträknat tycker jag inte det är för plagg heller.

batikservetter1

Hur som helst, låt oss se vad jag använde mig av!

 • Tygservetter, jag köpte mina på loppis för en guldpeng stycket
 • Textilfärg
 • Textilsalt (jag tror det skulle gått minst lika bra med vanligt salt egentligen)
 • Snöre
 • Sax
 • Gummihandskar
 • Vatten

batikservetter2

Jag började med att fukta servetterna för att färgen skulle fästa bättre. Därefter vek och knöt jag dem på olika sätt. Jag hittade inspiration här och här på Youtube och gjorde dels dragspelsvikningar, tvinnade och knölade ihop servetterna. Istället för att knyta snören kan man anvvända gummisnoddar för att hålla ihop vikningarna, det hade varit enklare att ta bort dem efter färgbadet än att knyta på alla knutar som jag fick göra.

batikservetter3 batikservetter4

Detta skulle ha blivit en prickig servett men tyvärr var jag lite för våldsam när knutarna skulle knytas upp och jag råkade riva servetten mitt itu.

batikservetter6

Jag följde instruktionerna på paketet och blandade ut färgen i diskhon med vatten och textilsalt och lät servetterna ligga och dra sig i en dryg timme. Jag vände på dem då och då och använde plasthandskar för att inte bli alldeles blå om händerna.  När timmen gått knöt jag upp knutarna och kunde med spänning se de olika mönstrena uppenbara sig på tygstyckena. Därefter sköljde jag dem i kallt vatten och tvättade dem sedan för hand i varmt vatten.

batikservetter7

Diamantmönstret fick jag fram genom att göra en dragspelsvikning och sen vika trianglar av tyget, som i video nummer två jag länkade lite tidigare i inlägget.

batikservetter8

Så här effektfullt blev det när jag helt sonika knölade ihop ens servett och lindade snöret några varv runt.

batikservetter9

Detta mönster skapades när jag gjorde en dragspelsvikning åt ena hållet och därefter vek ihop remsan som ett ytterligare dragspel åt andra hållet.

batikservetter10

Cirkeln, kanske det mest klassiska batikmönstret, skapade jag genom att nypa åt i mitten av servetten och sen knyta med snöret med lagom mellanrum.

batikservetter11

Genom att tvinna servetten och vika den på mitten fick jag detta mönster.

batikservetter12

Allra bäst gillade jag nog ändå detta mönster, en maffig och enkel dragspelsvikning med rikligt av snören som bryter av mönstret.

batikservetter13

Har du någon favorit bland mönstren? 

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I maj är temat ”Färg” och Alicia är värd. Kommentera detta inlägg (länk) med en länk till ditt bidrag för att vara med. Sista dagen att lämna in sitt bidrag är den 28:e.

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra,Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Annica maj 21, 2016 at 7:59 f m

  Jag ska erkänna att jag också haft lite svårt för batik, men vilken kreativ process ändå och vad snygga de blev! Det är ju såå häftigt med den variation av mönster man kan få fram. Min favorit är den ihopknölade servetten, den får ju lite marmoreringseffekt (som jag är lite insnöad på just nu). Jag blev verkligen supersugen på att göra egna!

 • Reply Anna María maj 21, 2016 at 8:43 f m

  Så fina Stina. Jag tycker verkligen en kan få till fina baktikmönster och att både kläder och tyg kan vara väldigt fina. Tror det handlar mycket om en blandar färger eller inte. Dina servetter faller mig i alla fall helt i smaken. Så snygga!

 • Reply Pernilla maj 21, 2016 at 8:51 f m

  Tycker färgen är så himla fin! Och batik ger ju så häftiga mönster. Har aldrig tänkt på att det går att vika på olika sätt och på så sätt mer ”bestämma” hur mönstren ska bli. Snyggt!

 • Reply Mikaela maj 21, 2016 at 10:03 f m

  Gud så fina, precis sådana här vill jag ha! Gillar inte heller batik på typ kläder, men på servetter, och gärna i den här färgkombinationen är det fantastiskt fint!

 • Reply Silje maj 21, 2016 at 11:23 f m

  Så kult at du har fått til flere forskjellige mønstre! Fargen er ordentlig vakker og det kommer til å bli kjempefint å dekke et bord med disse serviettene ^^

 • Reply Ruth | HungryHeart.se maj 21, 2016 at 12:06 e m

  Vad vackra de är, Stina! Det är så fint att du verkligen satt din personliga prägel på tolkningen av temat och roligt att du även vågat prova en ny metod. Sedan tycker jag att du fått till fotona extra bra den här gången med ett riktigt vackert ljus och stämning.

 • Reply johanna maj 21, 2016 at 1:23 e m

  Så det var detta du skulle använda servetterna till! 🙂 SÅ himla fint det blev!

 • Reply Wilda maj 23, 2016 at 4:23 e m

  Så vackert och effektfullt! Blev sugen på batik nu. Gillar också den sista bäst. Jag gillar verkligen fotona i detta bidrag, så stämningsfulla och med bra kontrastnyanser i miljön. Du har en så fin känsla för detaljer och ljus.

 • Reply Alicia maj 24, 2016 at 11:59 f m

  Det här är så himla himla vackert! Jag är precis som du lite allergisk mot batik i de flesta fall, men med den här indigoblå färgen är det en helt annan sak. Jag vet inte riktigt varför! Otroligt fina skiftningar, och vad tuff du är som går direkt på olika typer av knytning och mönster. Avancerat! Jag skulle verkligen vilja ha såna här att duka med!

 • Reply Jenny maj 25, 2016 at 6:38 e m

  Var nära att hoppa över inlägget när jag bara läste rubriken för batik är något jag aldrig sett något fint med, men ÅH så glad jag är att jag fortsatte läsa ändå! Älskar hur alla är olika men ändå liksom hör ihop, kan se framför mig en helt fantastisk sommar-dukning! Tveksam på om jag är helt omvänd när det kommer till batik men dessa skulle definitivt få flytta in hos mig!

 • Reply Gör det själv #19 - Anna María maj 27, 2016 at 8:11 f m

  […] Crafted Life – Shibori och batikmönster har verkligen fått en uppsving igen. Stina gjorde en batikvariant till Monthly Makers som ni absolut måste kika på. Jag har tidigare färgat shorts och tycker det är himla […]

 • Reply Anki juni 1, 2016 at 7:41 e m

  Snygga! Älskar den där blåa färgen, gillar nog den randiga och den sista bäst! Fint jobb av dig!

 • Reply Monthly Makers Växter | Bröllops-DIY: Hängande flaskor som vaser - Stinas tillvaro juni 21, 2016 at 7:01 f m

  […] hade hade jag kvar från förra månadens tema då jag färgade tygservetter. Lindat runt flaskhalsarna bidrar det till en enkel och dekorativ upphängning. Jag hängde upp […]

 • Reply Emilia november 17, 2016 at 11:33 e m

  Dessa var superfina! toppen diy!

 • Reply Monthly Makers Inspiration - Något jag aldrig testat ⋆ Emilia Westerstrom juli 18, 2017 at 11:38 f m

  […] Batikfärgade servetter […]

 • Leave a Reply