Recept

Syrénsaft

juni 20, 2016

Trots att syrénsäsongen är förbi i de södra delarna av landet så blommar den faktiskt ännu i mina hemtrakter. Därför känns det inte helt fel att jag delar med mig av ett recept på syrénsaft jag lagade för dryga månaden sedan och haft på berå sedan dess.

syrensaft2

Syrénsaft

Du behöver:

ca 40 klasar syrénblommor
2 liter vatten
2 kg socker
2 citroner
50 g citronsyra

Gör så här:

Plocka loss de små blommorna från klasarna. Lägg dem i någon typ av behållare; en hink eller burk till exempel. Kläm citronsaften över blommorna, häll över socker och kokande vatten. Tillsätt citronsyra. Rör om. Förvara saften svalt under fyra dagar och rör om minst en gång om dagen. Häll upp på flaskor. Frys in om du vill ha extra lång hållbarhet. Saften späds 1 + 4.

 

syrensaft3 syrensaft4

När saften dragit sig fick den en klarröd färg och en smak som liknade en korsning mellan rabarber och fläder. Jag hade aldrig tidigare provat på att göra syrénsaft och blev glatt överraskad. Bor du i de norra delarna och vill ha ett substitut till fläder som inte är utbredd så långt norrut – testa syrénsaft!

Varför inte bidra med din saft i Monthly Makers denna månad? Temat är ju ‘Växter’ och Beata delar i dag med sig av sitt bidrag i sin blogg. Du har en dryg vecka på dig att delta och lämna in ditt bidrag i hennes inlägg!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Johanna juni 20, 2016 at 8:54 e m

  låter superläskande! och bilderna – hur fina????

 • Reply Wilda juni 22, 2016 at 4:16 e m

  Åh detta ska jag spara till nästa år! Så fina bilder du illustrerar med. Verkar som en god saft!

 • Reply Beautiful Life juni 23, 2016 at 8:53 f m

  Jag provade också syrensaft för första gången i år och blev också överraskad av smaken! Trodde den skulle bli mer blommig i smaken, men gillade den mycket!

  Synd bara att säsongen med syren är så kort här i Örebro-området. Eller ja, det berodde kanske lite på att jag hittade receptet typ dagen innan de började vissna 😉

  Glad midsommar!

  /Anna

  • Reply Stina - Stinas tillvaro juni 26, 2016 at 7:18 f m

   Ja men eller hur, helt otippad smak 🙂 Jag var sent ut med receptet men hoppas du sparar det till nästa år 🙂

 • Reply Julia juni 26, 2016 at 8:09 e m

  Åh har velat testa det här ett tag men inte blivit av! Kanske lite för att jag var tveksam till hur det skulle smaka men rabarber/fläder är några av mina favoriter så ska helt klart testa nästa år! Superfina bilder dessutom!

 • Leave a Reply