Bröllop DIY

Bröllops-DIY | Festprogram/festhäfte till bröllopsmiddagen

augusti 17, 2016

Något jag lade ner en hel del tid på inför bröllopet var festprogrammet som gästerna kunde bläddra i under middagen. Jag tycker själv att det är något som varit roligt när jag varit på bröllop och det kan dessutom funka som en bra isbrytare gästerna emellan för att komma igång med snacket med bordsgrannarna.

Traditionellt sett är det egentligen värdparet eller toastmastrarna som sätter ihop festprogrammet, så att det blir en överraskning till brudparet. Men att jag skulle lämpa över något som jag tycker är himla kul att göra själv fanns inte riktigt på kartan för vår del.

Innan jag satte igång gogglade jag hej vilt för att få glimtar av hur andra brudpar gjort i sina festprogram. Jag upptäckte dock att det sällan var något man valde att dela med sig av. Kanske för att man inte vill att någon ska kopiera ens hårda arbete rakt av, kanske för att det känns för privat eller kanske helt enkelt för att man efter att bröllopsbubblan spräckts inte längre orkar grotta på med bröllopsdetaljer. Vad vet jag? Men jag tänkte att jag i alla fall kunde dela med mig av det program jag knåpade ihop, alltid kan det ju inspirera och hjälpa någon annan som är till att gifta sig eller som sätter ihop ett festprogram åt en vän som ska gifta sig.

festprogram_brollop1

Vi bestämde tidigt att den genomgående färgen under vårt bröllop skulle vara grått. Därför slog jag till när Panduro reade ut gråa kartongark, utan att jag egentligen tänkte på storleken. Vikta täcker de mer än ett A4 och jag funderade först på att kapa arken men landade i att låta dem vara större än de A4-ark som själva festprogrammet utgjordes av. Det gav en rätt lyxig känsla faktiskt, trots att de inte kostade många kronor där i november när jag köpte dem.

festprogram_brollop4

Jag hade först idéer om att som gästbok ha en Polaroidkamera som gästerna kunde fota sig själva med men insåg rätt snabbt att vi skulle behöva lägga så himla mycket pengar på film att det inte riktigt kändes motiverat. Sen vandrade tankarna vidare till att låta bordsplaceringstavlan prydas med bilder istället för namn, men det skulle antagligen bli för skrymmande om alla 93 personer skulle rymmas. När jag tänkte högt kring det utbrast Adde ”Men kan man inte ha bilderna på borden istället, så får de leta sin plats med en bild på sig själva? Och typ sätta fast med ett gem eller nåt?”. Älskar hur vi tillsammans arbetade fram denna lösning som kändes så himla personlig och verkligen uppskattades av gästerna. Varje program fick på framsidan ett svartvitt fotografi av en gäst som sattes fast med guldiga runda gem. Bilderna kostade inte mer än en krona styck att beställa, desto mer fick vi investera i tid för att leta reda på foton på alla – men det var det helt klart värt!

festprogram_brollop5

festprogram_brollop10

På första sidan hade vi en ganska kort välkomnande text.

festprogram_brollop6

festprogram_brollop11

På sida nummer två knåpade jag ihop en tidslinje om hur vi träffades, våra flyttar tillsammans, förlovningen och så vidare.

På sida nummer tre fick menyn ta plats. De lite annorlunda benämningarna ”Först” för förrätt, ”Sedan” för varmrätt och ”Sist” för efterrätt hittade jag i ett festprogram på nätet och tyckte det kändes lite avslappnat och gulligt.

festprogram_brollop7

festprogram_brollop12

Föreningen av Gotland och Jämtland var lite av ett genomgående tema under dagen både sett till mat, trycksaker och till det faktum att det ju var en gotlänning och en jämtlänning som gick och blev ett äkta par. Därför kändes det givet att dedikera några sidor till det. Fakta om yta, befolkningsmängd, befolkningstäthet, landskapsdjur, landskapsblomma och antal gäster tänkte jag kunde vara roliga samtalsämnen, om inte annat för roliga jämförelser. På andra sidan rymdes en ordlista och några jämtländska och gotländska fraser.

festprogram_brollop8

Ett roligt inslag var beskrivande meningar om alla gäster. Korta och koncisa med glimten i ögat men även informativa om vilka som är tillsammans med vilka och vilket eventuellt släktskap gästen har till mig eller Adde. Gästerna numrerades och i slutet av häftet satte vi sedan fast en liten karta över borden där det gick att se vilken gäst som satt var. Vi valde att sätta fast den det allra sista vi gjorde och inte trycka den tillsammans med resten av häftet för att kunna vara flexibla med bordsplaceringen vid eventuella avhopp.

festprogram_brollop9

På det sista uppslaget samlade vi några sånger som var tänkta att kunna sjungas under middagen om det fanns tid att fylla. Vår bröllopsmiddag var dock fullsmockad med tal och roligheter att sångerna fick stryka på foten. Men jag är glad att vi ändå samlade sånger både på jämtländska och gotländska och än en gång gifte samman de båda i häftet.

Festprogrammet i korthet

 • Datorprogram: Adobe InDesign
 • Typsnitt: Sverige Script demo & Adobe Arabic
 • Illustrationer: Cliparts köpta från Etsy. Sök på ”Watercolor cliparts” till exempel. Busenkelt att ladda ner och använda.
 • Papper: Vitt, A4, 120 gram
 • Tryckeri: Kastås Reklam, Visby
 • Omslag: Panduro Basic Paper, mörkgrå, 216 g
 • Gem: Deskstore, Tambur
 • Foton: Retro, Smartphoto

 

Jag hoppas att detta kan hjälpa framtida brudpar i sitt knåpande av festprogram. Hojta om du har några frågor om programmet!

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Mikaela augusti 17, 2016 at 10:44 f m

  Åh vad fina de var! Superkul idé med fotona på programmen! Jättefint med tidslinjen också och Gotland <3 Jämtland-temat! Vad kul att du ville dela med dig!

 • Reply Julia augusti 17, 2016 at 6:50 e m

  Åh va snyggt med gemet och den lilla bilden! Jättekul att se hur ni har gjort. Jag är flera år från att gifta mig men tycker ändå det är så himla mysigt att läsa om!

  • Reply Stina - Stinas tillvaro augusti 21, 2016 at 12:29 f m

   Ja men visst är det något speciellt med bröllop! Kul att du gillar att läsa 🙂

 • Reply sandra augusti 18, 2016 at 7:58 f m

  Alltså SHIT vad fint och finurligt du gjort det! Och stort tack för att du delar med dig, Stina! Lånar gärna flera av dina idéer till mitt framtida bröllop 🙂

 • Reply Alicia augusti 19, 2016 at 4:29 e m

  GUUUUUUUUUUUUUUUUUUUD vad fint och jag älskar ordlistan! Älskar älskar älskar! Så roligt!!!! Jag har ju också jämtländsk påbrå från farfars sida + älskar Gotland så jag bara myyyser mig in i de här krockarna. Helt ljuvligt Stina! Vill anlita dig att planera mitt bröllopsprogram också haha, allt är så himla personligt, vackert och med hög finess. Fan vad grym du är!!

  • Reply Stina - Stinas tillvaro augusti 21, 2016 at 12:31 f m

   Men alltså TACK Alicia, blir alltid så glad över dina hjärtvärmande kommentarer <3 Planerar ert bröllopsprogram alla dagar i veckan!

 • Reply johanna augusti 20, 2016 at 9:33 e m

  alltså, detta måste vara det finaste program jag någonsin sett! Så välgjort, genomtänkt och lyxigt!.

 • Reply Wilda augusti 21, 2016 at 10:27 f m

  Jag är fortfarande så fascinerad över hur du har ändrat min inställning till färgen grått med ditt bröllop. Tycker verkligen om det. Och att ha bilder på framsidan är ju nära genialiskt! Log stort av detta inlägg, i en mysig känsla. Så som bröllop ska kännas. <3

 • Reply Karin augusti 22, 2016 at 10:25 f m

  Såå himla fina! Och roligt innehåll! Detta kommer helt klart inspirera till programmen på vårt bröllop!!

 • Reply Elin september 7, 2016 at 11:51 f m

  Hej,
  Riktigt snygga, ska göra min systers nu och det var härligt med lite inspiration 🙂
  Men hur har du löst ihophäftningen på en snyggt sätt? Inte med häftapparat väl?

  • Reply Stina - Stinas tillvaro september 10, 2016 at 9:40 f m

   Tack!
   Jo jag har faktiskt häftat med häftapparat, en lite större variant som når ända in. Eftersom pappret är grått syns det inte så mycket.
   Vill man göra det snyggare går det ju att köpa guldiga häftklamrar eller dra ett fint tunt band runt efteråt 🙂

 • Reply Emelie september 21, 2016 at 4:33 e m

  Hej Stina!
  Hittade PRECIS till din blogg! Har läst alla dina inlägg om bröllopet nu, grattis och vad fint ni ser ut att ha haft det! Extra stort tack för det där inlägget, jag ska gifta mig i maj men har redan nu börjat samla inspiration till inbjudningar/häften/etc. Stort tack för inspirationen!

 • Reply Skuggsidan september 27, 2016 at 11:31 f m

  Vad fint och personligt! Känns som ni verkligen satt er prägel på bröllopet. Sitter och kikar igenom mycket av bröllopsinläggen märker jag. (Är lite sådär odrägligt nykär och myser av andras lycka.) Och din klänning är ju en dröm!

 • Reply Vårt bröllop del 6 | Middag & fest - Stinas tillvaro oktober 23, 2016 at 10:34 f m

  […] Festprogrammen fick några att dra lite extra på smilbanden, men faktum var att programmet var så fullspäckat att det inte hanns läsas pärm till pärm, utan istället blev det läsning flera av gästerna valde att ta med sig hem. […]

 • Reply Jennifer februari 21, 2017 at 11:01 f m

  Tusen tack för så mycket inspo!!! Kommer nog göra såhär med! Superfint!

 • Reply Josefin maj 29, 2017 at 7:52 f m

  Hejsan! Vilket underbart programhäfte!! Tusen tack för inspirationen och tipsen. Jag undrar varifrån du hittade hjortronen och den gröna ”busken” som finns på välkommen sidan? Tacksam för svar 🙂

 • Reply Vickis juni 1, 2017 at 8:22 e m

  Hittade in hit när jag googlade på bröllopsprogram 🙂 Många kreativa tips! Tack för det! Kul att hitta hit av en slump, vi gick fotokursen samtidigt på Hjalmar strömer

  • Reply Stina - Stinas tillvaro juni 19, 2017 at 9:02 e m

   Se där, så kul! Minns dig mycket väl, kul att följa ert bygge på er blogg, där ska jag kika in flera gånger 🙂

 • Reply Mia Bergvall juni 12, 2017 at 1:01 e m

  Snubblade precis in på din blogg, så himla fin och så fina och ambitiösa inlägg!

 • Reply Elin juli 17, 2017 at 3:16 e m

  Jättefina! Får man fråga vad du använder för typsnitt på framsidan?

 • Reply Julia oktober 8, 2017 at 11:40 f m

  Så kul att läsa! Håller på att fixa ett sådant häfte i detta nu, så det här var bästa inlägget jag kunde stöta på 😀

 • Leave a Reply