Recept

Recept | Gotländsk saffranspannaka med hemgjord salmbärssylt

augusti 19, 2016

Efter några veckor på Gotland kändes det nästan som ett måste att prova på att göra egen saffrannspannkaka, som ju är en välkänd delikatess på ön. När jag från en promenad i skogen kom hem med ett gäng salmbär bestämde jag mig även för att koka egen salmbärssylt, det ultimata tillbehöret till gotländsk saffrannspankaka. Det hela blev väldigt smarrigt och jag fick godkänt från de infödda öborna.

safftanspannkaka_salmbar1   safftanspannkaka_salmbar2

Salmbärssylt

Du behöver:

200 g salmbär
200 g strösocker

Gör så här:

Varva salmbär och socker i en kastrull. Låt stå över natten. Låt sjuda på spisen. Skumma av och låt svalna.

safftanspannkaka_salmbar4

Gotländsk saffranspannkaka

Du behöver:

2 dl grötris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
1 l mjölk
2 ägg
0,5 g saffran
2 dl mandelspån
1 dl strösocker

Gör så här:

Koka grötriset i saltat vatten i cirka 10 minuter. Tillsätt mjölk och koka på svag värme i 45 minuter under omrörning. Låt gröten svalna. Rör ner ägg, saffran, mandelspån och socker. Grädda i en ugnsfast form i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Servera med din hemgjorda sylt och vispad grädde.

 

Mums!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply emilia augusti 22, 2016 at 9:21 f m

    Åh tusan vad gott! Fick en burk salmbärssylt av min sambos mamma efter att hon varit på Gotland. Hade aldrig hört talas om bären förut men det blev direkt en ny favorit! Sparar sylten till de godaste rätterna, som våfflor. Men att göra saffranspannkaka känns ju nu som ett måste 😀

  • Reply Lund Johanna augusti 29, 2016 at 9:55 f m

    Så himmelens gott. Jag är ju också en sucker på ALLT som heter pannkaka 🙂

  • Reply Mirre augusti 29, 2016 at 9:27 e m

    Men oh vad gott

  • Leave a Reply