Recept

Recept | Äppelpaj med knäckigt täcke och hemgjord vaniljsås

augusti 31, 2016

Vi har massvis med äppelträd i trädgården på Gotland och under semestern fick jag lust göra något med de tidigaste äpplena som mognat, sommaräpplen skulle jag gissa att de kallas. De hade lite syra i sig fortfarande men med ett sött knäckigt täcke gifte de sig himla smarrigt i en paj jag enkelt svängde ihop tillsammans med en vaniljsås. Har du också en trädgård överfull med äpplen och vet inte vad du ska göra med dem under hösten? Börja redan nu med den här pajen vettja!

appelpaj2     appelpaj3

Äppelpaj med knäckigt täcke

Du behöver:

Fyllning:

Svenska sommaräpplen
Kanel
Kardemumma
Strösocker

Knäckigt täcke:

2 dl havregryn
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap

Gör så här:

Skär äpplena tunt. Lägg i en pajform. Strössla över socker, kanel och kardemumma.

Blanda alla torra ingredienser till täcket i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Häll över de torra ingredienserna och blanda samman. Bred över smeten över de skivade äpplena. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.

appelpaj6

Hemgjord vaniljsås

Du behöver:

2 vaniljstänger
4 dl vispgrädde
4 dl mjölk
2 dl strösocker
8 äggulor

Gör så här:

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Skär ner vaniljstängerna och skrapa ner kärnorna. Koka upp och låt koka i några minuter. Ta upp vanijstängerna och låt svalna. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa ner äggblandningen i kastrullen med gräddblandningen Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar.

appelpaj5

 

Tips! Äggvitor över? Prova göra en Pavlova!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Vera september 1, 2016 at 4:21 e m

    Tack för receptet! Låter supergott, måste provas 🙂 /Vera

  • Reply Rund är också en form! september 11, 2016 at 3:41 e m

    Men herregud, så gott det ser ut! 😀

  • Leave a Reply