Gotland Renovering

Husrenovering | Matsalen – spännpapp i taket, elementskydd och grågröna väggar

januari 24, 2017

Vi har renoverat det första rummet i vårt hus på Gotland! Lotten föll på vardagsrummet, som i och med renoveringen kommer att få agera matsal framöver istället. Vi renoverade en vecka under julledigheten och har därefter varit ner till Gotland två helger för att färdigställa det hela. Här ovan kan du se ett litet klipp från renoveringen och här nedan har jag skrivit lite om vad vi gjort. 

Om rummet

Rummet är 5 * 5,5 meter, det vill säga ungefär 25 kvadratmeter. Det har trägolv som av en tidigare ägare målats med schabloner och en kakelugn som inte är i bruk. Det har tidigare varit vardagsrum men kommer som sagt att få bli matsal av olika anledningar. Här kan du se bilder från hur det såg ut i somras och här  och här finns bilder på hur det såg ut när vi köpte det.

Tak

Vårt hus är från mitten av artonhundratalet och samtliga tak är pappspända. Idag finns det andra mer moderna sätt att renovera tak på, till exempel genom att sätta upp gips. Men vi (läs: Adde) ville gärna prova på den klassiska tekniken med pappspänning utan att för den delen göra huset till ett museum. Och vet ni vad – det blev jättebra och gick relativt smidigt! Vi följde i princip den här guiden från Gysinge byggnadsvård till punkt och pricka så när som på några undantag:

 • Vi var fyra personer som satte upp pappen, guiden rekommenderar två. Har du ett stort rum att pappspänna rekommenderar jag verligen fyra, det är otippat hur tung en fuktad pappersrulle kan bli. Dessutom är det ganska mödosamt att spika spikar rätt upp i taket med ynka fem centimeters mellanrum mellan varje spik.
 • Vi använde drygt 1,5 liter vatten till tio kvadratmeter papp, guiden rekommenderar 1 liter. Resultatet blev fint för oss med den mängden, vi fick helt enkelt inte den angivna mängden att räcka till.
 • Vi satte en masonitlist runtom hela taket. Så var det sedan tidigare och genom att göra det slapp vi ta ner taklisten. Dessutom agerar det en fin och enkel stuckatur.
 • Vi målade taket med tre lager linoljefärg.
renovering-matsal5

Spännpappen fuktas innan den rullas ihop och läggs i plastsäckar över natten.

renovering-matsal1

Den första våden papp spikas upp, här assisterar svärföräldrarna Adde framför ett fönster som är som en tavla i sig.

renovering-matsal2

Alla våder fastspikade.

renovering-7

Masonitlisten som löper längsmed hela rummet.

renovering-8

Färdigt!

Väggar

Efter att Adde slipat och spacklat väggarna där det behövdes gick det fint att måla dem direkt på den tapet som redan satt på väggarna. Vi behövde alltså inte dra bort tapet eller sätta renoveringstapet eller gips på väggarna vilket såklart både blev billigare och sparade oss lite arbete. Valet av färg föll på en kulör från Jotuns Lady Minerals – Ljus Antikgrå. Utfallet blev väldigt olikt det färgprov jag hade haffat med mig från färghandeln, det var en väldigt ljus och ganska kall grå färg vi hade bestämt oss för – och på väggarna framträdde en grågrön ton.

Vi är dock stormförtjusta i kulören! Faktum är att jag själv hade propsat på just en grön färg men Adde röstat på en mer neutralt grå. Rätt belåten med utfallet med andra ord.

renovering-9

Jotun Lady Minerals Ljus Antikgrå

 

Fönster

Rummet har fyra fönster som ger ett fantastiskt ljusinsläpp. När vi renoverade upptäckte jag att jag kan stå raklång i fönstren och jag är 1,65 lång. Det här var vad vi gjorde med dem:

 • Skrapade och målade fönsterkarmarna – fick vi använda oss av värmepistol för att lyckas skrapa bort alla lager färg.
 • Målade fönsternischerna – med en halvblank vit snickerifärg.
 • Fördjupade fönsterbrädena så att de är lika djupa som väggen – de djupa fönsternischerna är klassiska i gamla gotländska hus. Att göra de ännu tydligare med lika djupa fönsterbräden är så himla fint tycker jag. Adde gjorde det samma i sin systers hus förra året.
 • Målade och kittade om innerfönstren – här fick vi ovärderlig hjälp av svärmor som målade och kittade i omgångar när vi var på fastlandet.
renovering-matsal3

Värmepistolat och skrapat.

renovering-matsal9

renovering-11

Elementskydd

Pricken över i för att låta de fantastiska fönstrena komma till sin rätt blev helt klart elementskydden. De snickrade Adde ihop med en ram av MDF och ribbor han klöv till av snickerivirke. De målades sen med samma snickerifärg som fönsternischerna.

renovering-13

Snickerier

Alla lister i rummet fick sig också en omgång snickerifärg. Kring dörrarna syns det tydligt att det är nymålat, jämfört med de gulnade gamla spegeldörrarna. Att skrapa och måla om dem är ett jobb som inte riktigt rymdes inom vår tidsram just nu, men de ska också målas vita så småningom.

renovering-5

Kakelugn

Kakelugnen går inte att elda i just nu, men vi har en förhoppning om att det ska gå att göra det en vacker dag. Tills dess får den nöja sig med att vara en fröjd för ögat. För att göra den ännu lite tjusigare tog jag mig an att putsa mässingen på dess luckor enligt ett klassiskt husmorsknep – med citron och salt, och som ni ser gjorde det susen!

massing-kakelugn

Vi bytte även ut eluttag och satte in en dimmer. Till det valde vi produkter ur serien Renova från Schneider Electric, lite retrokänsla som sig bör i ett gammalt hus! Precis som dem skymtar schablonerna på golvet i filmen, de jobbar vi på att få bort med ett idogt skurande och skrapande – ett tidskrävande och snudd på meditativt arbete.

Så – det var alltså renoveringen av det allra första rummet i vårt hus på Gotland! Redan nu har vi börjat klura på vad nästa projekt ska bli. Med två kreativa skaparsjälar med projektledartendenser blir det lätt så… Vi funderar på att ta oss an det lilla angränsande biblioteket/pigkammaren/whiskeyrummet och då bygga en platsbyggd bokhylla i det. Men först ska vi nog njuta av att bjuda in till en första middag i den nya matsalen – och inreda den!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikaela januari 24, 2017 at 11:51 f m

  Jisses vad fint det blir!!

 • Reply Anna María januari 25, 2017 at 9:46 e m

  MEN WOW! Vilken fantastiskt jobb ni har gjort! Så himla fint på alla sätt, verkligen. Vilken dröm! Och fint med den lite gröna nyansen.

 • Reply Wilda januari 28, 2017 at 9:46 f m

  Vilket jobb och så imponerande vackert resultat! Älskar elementskydden! <3

 • Reply Patrik at Brass&Gold februari 7, 2017 at 11:09 e m

  Det blev verkligen jättefint! Skoj med sammanfattande inlägg! Jag håller på att göra ett liknande för vårt renoverade sovrum, men vi måste bara bli klara med elen innan jag kan göra det helt färdigt.

 • Leave a Reply