Bröllop Tips

Bröllop | 10 tips för ett lyckat bröllop

januari 29, 2017

I morgon är det prick ett halvår sedan vi gifte oss. Den 30 juli 2016 bjöd vi in ett nittiotal vänner och familjemedlemmar till bröllopsfest. Ett minutiöst och lustfyllt planerande nådde i och med det sin kulmen och jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns lite sakensamt* emellanåt. Men förutom flera timmars planering och fixande resulterade ju faktiskt utfallet av den där speciella dagen också i en hel del insikter, insikter jag tänker att blivande brudpar kanske kan känna en nytta i att få ta del av.

Därför kommer här tio tips på vad jag upplever bidrog till att göra vårt bröllop till en lyckad dag för oss. Obs nummer 1 – detta är alltså synnerligen subjektiva framgångsfaktorer, det rent motsatta kanske passar andra bäst, detta är alltså det som funkade fint för oss. Obs nummer 2 – det här är alltså handgripliga praktiska tips. Tips som ”bjud bara människor du verkligen står nära och tycker om” samt ” kom igång att njuta av dagen” räknar jag med att samtliga blivande brudpar får höra många gånger om så den typen av tips är exkluderade från listan, men ändock viktiga. Såklart.

* Googlar och märker att sakensamt inte är ett vedertaget ord?! Life of a jämtlänning… Det betyder i alla fall att det känns lite tomt, att något är saknat.

Alla foton i inlägget är fotograferade av Sara Holmberg, Sarasblick fotografi.

1. Slå till på bröllop i dagarna tre

stinastillvaro-brollop-1

En stor del av våra gäster var långväga sådana och med det i baktanke valde vi att helt anamma den gotländska traditionen med ett tredagars bröllop. Det visade sig att det var ett lyckokast. På fredagen innan förberedde våra gäster den gotländska äreporten, en lövad portal som leder in till festområdet. Då var vi förvisso inte med (traditioner som sagt) men gästerna fick en chans att hälsa lite på varandra och jag tror att det bidrog till en mer avslappnad bröllopsfest dagen efter. Svärmor bjöd som sig bör äreportsbindarna på risgrynsgröt.

Det är ju också populärt att brudparet själva är med på en enklare middag dagen innan, en grillning eller liknande. Vi upplevde det dock ganska skönt att dra oss undan litegrann, käka hämtpizza och varva ner inför bröllopsdagen.

Dagen efter bröllopet bjöd vi in till brunch hemmavid. Vi gjorde det enklast möjliga med papptallrikar utomhus i trädgården. Under tiden öppnade vi presenter och fick chans att krama lite extra på de gäster vi inte hunnit se tillräckligt av under bröllopsdagen.

2. Be någon annan laga maten

stinastillvaro-brollop-10

Det här med att ta på sig för mycket alltså. Tänka ”Ja men det kan jag ju göra själv, det går fort” – det är något jag är världsmästare på. Tur var det väl att jag har lite mer insiktsfulla människor runt ikring mig som ställde upp som ett helt kocklandslag när det var dags att laga bröllopsmiddag. Vi valde ju att laga den själva, med familj och vänner, så när som på att vi betalade för grillning av lamm. Men att koka soppa, hacka kött till soppan, baka bröd, laga potatissallad, rulla rödbetsbiffar, göra sås, laga pannacotta och baka bröllopstårta – det gjorde alla de runt omkring oss.

Innan bröllopet hade jag sett framför mig hur jag skulle svänga ihop de där biffarna i en handvändning själv och att jag också skulle förbereda efterrätten. Antal timmar jag stod i köket? Prick noll. Det fanns verkligen ingen tid till det och jag är så oerhört tacksam för den hjälp vi fick, det blev en helt fantastisk måltid och det utan catering eller fullfjädrade kockar.

3. Sysselsätt gästerna

stinastillvaro-brollop-28

Jag har tidigare skrivit om hur vi aktiverade gästerna mellan vigseln och middagen, då vi smet iväg för att ta bröllopsfoton. Att ha en uppstyrd aktivitet bidrog till att gästerna lärde känna varandra snabbare och när vi anlände till festplatsen var det en väldigt familjär och bubblande stämning som mötte oss. Våra gäster blev indelade i lag efter bordsplaceringen och fick några olika uppdrag. Däribland att ta en gruppbild, samla autografer och att ta en fika tillsammans. Läs mer om mingelaktiviteten här.

4. Tänk igenom bordsplaceringen

stinastillvaro-brollop-3

Som vi la tid på att klura över bordsplaceringen, och som det var värt det! Vi hade klassiska långbord med ett honnörsbord eftersom det i princip var det som funkade bäst i lokalen vi hyrde. Det är svårt att säga exakt hur vi gjorde när vi kom fram till bordsplaceringen mer än att vi lät det ta tid och att vi gick in i det där Excel-arket då och då under några månader medan vi lät det hela bero. Däremot hade jag några klassiska bordsplaceringsföreteelser jag gärna ville bryta:

 • Inte systematiskt blanda ”äldre” och ”yngre” – visst kan det uppstå intressanta diskussioner när generationsgränserna möts. Men vi bestämde oss för att sätta gäster i något så när samma ålder i närheten av varandra. Jag uppfattade det som ett drag som uppskattades av såväl ung som gammal.
 • Inte systematiskt blanda ”spexiga” och ”blyga” – vi placerade i stor utsträckning de framåtlutade människorna med varandra och de mer bakåtlutade med varandra. Och vet ni vad? Det blev inte stelt! Lika barn leka bäst tror jag faktiskt funkar här. Reserverade personer slapp hamna bredvid studentikosa spexare och spexarna slapp hamna bredvid blygisar – win win alltså!

5. Välj toastmasters med omsorg

stinastillvaro-brollop-36

Vilka proffs till toastmasters vi hade! Addes systrar gjorde ett fenomenalt jobb med att hålla ett späckat schema under middagen som kändes lika delar uppstyrt och vackert som spontant och busigt. De där systrarna är två ganska olika individer och det var inte för intet vi valde att fråga de som par ifall de ville hålla i vår middag. Skulle vi göra en kravspec med mål att få just de två skulle den se ut som nedan. Det är fritt fram att kopiera för att få en riktigt fin bröllopsmiddag.

 • Toastmaster 1 – Strukturerad. Vana av att göra minutiösa körscheman och att ha ett tätt samspel med kökspersonal. En fena på att ge tydliga instruktioner.
 • Toastmaster 2 – Vana av att arrangera stora fester, gärna studentsittningar. Förmåga att leverera med glimten i ögat och uppmuntra till bus.

6. Välj några få genomtänkta detaljer

stinastillvaro-brollop-7

Det är så oerhört lätt att drunkna i inspiration när det kommer till bröllopsdekorationer. Men att räcka till att göra allt själv, eller för den delen ha plånboken att betala för det, kan vara svårt. Dessutom kan helhetsintrycket bli väldigt spretigt när det är både calligrafipyntade stenar, solfjädervikta servetter och glasburkar med spets som ska rymmas inom en och samma dukning. Nu gjorde jag en hel del dekorationer ändå, eftersom jag har ett stort intresse för det men valde ändå att fokusera på några nyckelord. Om Pinterestbröllopsinspirationsbomben (ska ansöka om att lägga in det SAOL för övrigt) sköljde över mig kunde jag gå tillbaka till de ledorden – om dekorationen inte rimmade med det fick jag helt enkelt stå emot impulsen att addera det till dekoren. De ledord jag hade framför mig var således:

 • Grått
 • Vitt
 • Mässing
 • Naturmaterial
 • Brunt glas
 • Gröna växter
 • Vita blommor
 • Röda blommor
 • Enkelhet
 • Personligt

Att dessutom välja att göra några små genomtänkta personliga detaljer snarare än att slå på stora trumman med både ballonger, tygstycken och vimplar tror jag är ett vinnande koncept. Vi döpte borden under middagen efter platser som betytt något i våra liv, la stenar från stranden vi förlovat oss på i handfatet och hade hjortron (klassiskt jämtländskt bär) och salmbär (klassiskt gotländskt bär) på några av trycksakerna till exempel

7. Strunta i utseende

stinastillvaro-brollop-5

Nej, du behöver inte vara ditt vackraste jag på bröllopsdagen. Det finns så himla många andra dagar och fester du kan lägga ribban så högt på. Men under bröllopet, den dag du antagligen har både en hjärna och ett hjärta som går på högvarv, svett som lackar, tårar som rinner och en näsa som med stor sannolikhet väljer att agera tappkran, ja då gäller det att keep it real. Jag satsade på en klänning och skor jag kände mig bekväm i, kan inte tänka mig något värre än åtsittande, skavande eller på annat sätt oberäkneliga plagg… Sminkningen utgjordes av min vardagssminkning så när som på vattenfast mascara och lösögonfransar. Frisyren hade jag gjort många gånger tidigare och är en favorit jag känner mig fin och bekväm i. Med några (läs: supermånga) lager hårspray var den redo att stå emot Gotlandsvindarna.

Jag vet att smink och skönhet är något många verkligen gillar att grotta ner sig i inför bröllopsdagen och det är absolut något jag förstår att man gärna vill göra. Men jag vill ändå propsa på att det inte är så himla viktigt egentligen. Hur fjösigt det än må låta så kommer du garanterat ha ett stort leende på läpparna under hela dagen och det är faktiskt något som räddar upp alla möjliga skönhetsmässiga skavanker.

8. Var ledig minst en vecka innan

stinastillvaro-brollop-11

Vi hade privilegiet att kunna vara lediga innan vårt bröllop. Hela tre veckor blev det och det var oerhört skönt. Dels för att vi hade tid att umgås med varandra utan att viga varje liten minut åt bröllopsplanering. Dels för att just tiden fanns till all den där bröllopsplaneringen. Vi hann träffa personer som skulle vara inblandade i dagen på ett eller annat sätt, vi hann baka småkakor till minglet och putsa mässingsljusstkar för att nämna några få exempel på vilka förberedelser vi fyllde de där tre veckorna med.

9. Var ledig minst en vecka efter

stinastillvaro-brollop-40

Vi valde att inte åka på någon bröllopsresa direkt efter bröllopet. Däremot hade jag en och Adde två veckor ledigt efter bröllopet. Det var verkligen nyttigt för att få landa rent emotionellt och även för att hinna med att pyssla med en del praktiska saker. Var förvarar man 150 bruna glasflaskor till exempel? Ska vi spara dem eller kasta dem? Livet som gifta kan som sagt inledas med en del praktiska beslut och då är det mäkta skönt att låta vardagen vänta några dagar.

10. Anlita en bröllopsfotograf

stinastillvaro-brollop-6

Sist men inte minst – anlita en bröllopsfotograf. Jag säger det igen i versaler för att ni verkligen inte ska missa det – ANLITA EN BRÖLLOPSFOTOGRAF! Bara under den här korta tiden som gifta har vi känt en oerhörd glädje i att ha dagen förevigad i många känslosamma foton. Vår fotograf Sara Holmberg, är dessutom fenomenal på att fånga känslor i sina foton och att kunna bläddra i albumet gång efter gång och återuppleva känslan, ja det gör mig rörd redan nu – tänk vilken ynnest det kommer vara att ha möjligheten att titta tillbaka på efter femtio år som gifta? Det är väldigt lätt att be ”syskonbarnet med systemkameran” att knäppa några bilder och sticka åt hen en hunka för besväret och det är väl inte heller fel egentligen och har man en ansträngd budget är de bilderna såklart tusen gånger bättre än inga alls. Men om ni har möjlighet – överväg att föreviga er dag med hjälp av en fotograf.

Så – det var mina tio bästa tips för ett lyckat bröllop. Ska du gifta dig snart? Berätta gärna! Har du några frågor? Ställ dem vetja!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply sandra januari 30, 2017 at 8:22 f m

  Så många bra tips <3 Ska verkligen försöka anamma flera av dem när det är dags för vår fest! Kanske mest att vara ledig lång tid innan och lång tid efter, låter som bästa grejen!

  • Reply Stina - Stinas tillvaro januari 31, 2017 at 9:23 e m

   Så kul att höra att de kanske faktiskt kommer till nytta <3 Det var verkligen guld värt att vara ledig lång tid innan - tror jag var lite mer harmonisk på självaste dagen just för att vi slapp den värsta superstressen.

 • Reply Wilda januari 30, 2017 at 7:55 e m

  Jättefint skrivet och så bra tips, Stina! Om jag någonsin gifter mig hoppas jag att jag kommer ihåg att se tillbaka på detta inlägg. Mycket av det som du har skrivit har jag tänkt mycket på själv när jag har varit gäst på bröllop men det är något annorlunda från brudparets perspektiv, så tack! <3 Ni är så otroligt fina tillsammans och många av dina tips tycker jag speglar vilken otroligt varm och godhjärtad människa du är.

 • Reply Jeanette januari 31, 2017 at 10:37 f m

  Jag har varit brudtärna på två bröllop som har varit i dagarna tre och jag älskade det. Man bygger upp en gemenskap och faktiskt hinner lära känna folk man bara hört vid namn innan 🙂

  • Reply Stina - Stinas tillvaro januari 31, 2017 at 9:24 e m

   Visst gör man! Jag tror det bidrar till en helt annan stämning som verkligen var jättehärlig att ha 🙂

 • Reply Matilda december 7, 2017 at 12:45 e m

  Va mycket bra tips, så fint och inspirerande du skriver om er bröllopsdag. Jag och min fästman planerar ett västerbottniskt bröllop i Sommar (jag kommer från Stockholm och han härifrån Norra Västerbotten) så det är så mycket kring ert tema som jag också gått och tänkt på! Verkligen inspirerande.

 • Leave a Reply