Recept

Smarriga recept och dukningstips till kräftskivan

augusti 31, 2017

Hittills har jag avverkat två kräftskivor för säsongen och i helgen väntar en tredje. I ärlighetens namn är själva kräftorna och öppnandet av dem ingen favorit i min bok, för mycket möda och kladd för alltför lite mat tycker jag. Desto trevligare är det med alla smarriga tillbehör, tjusiga dekorationer och trevliga bordskamrater som en får umgås med i många timmar under en kräftskiva. Nu tänkte jag bjuda med dig till bords till den kräftskiva min man och jag bjöd in till i vårt hus på Gotland för några veckor sedan. Det blir några recept på smarriga tillbehör och några tankar kring dukning, jag hoppas det ska smaka!

Välkommen till bords!

Dukning med blåvitt porslin och klassiska dekorationer

Familjen hade köpt en klassisk lykta och rödvita pappersservetter. Bådadera känns givna på en kräftskiva, eller hur?  Att helt enkelt sticka ner pappersservetter i glasen ger mig flashbacks till när jag var barn och ville göra mer eller mindre varje måltid hemmavid till en fest och envisades med att knöla ner servetter i glasen. Lite retro med andra ord och väldigt mycket kräftis i mina ögon!

Jag valde att duka med vårt blåvita porslin som består av en blandad kompott delar, främst från serien Tokio från Gefle och tekoppar och fat från Rörstrand. Jag gillar färgen i det här sammanhanget både för att det anspelar på vatten (kräftornas ursprung) och att blått (cyan) är en komplementfärg till rött och därför känns väldigt fräscht ihop.

Jag la ett gäng kräftor på varje gästs förrättstallrik, både praktiskt och dekorativt med en dillkrona på toppen. Utöver de kräftorna hade vi också en stor bricka där gästerna fick ta för sig bäst de ville efter att de första kräftorna inmundigats.

Små västerbottenpajer med smördeg

Lättlagade, smarriga godbitar. Receptet gäller 8 pajer i ugnsfast muffinsplåt.

Du behöver:

  • 1 rulle smördeg
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl riven västerbottensost
  • 2 ägg
  • salt & peppar
  • gräddfil
  • stenbitsrom

Gör så här:

Rulla ut smördegen och skär den i åtta fyrkantiga bitar. Lägg ner smördegen i muffinsplåten och pensla med 1 ägg. Vispa det andra ägget i en bunke tillsammans med mjölken och osten, salta och peppra. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 7 minuter. Låt pajerna svalna. Klicka på lite gräddfil och rom, servera.

Avokadoröra med dill

Klassisk avokado med en skaldjurstouch. Till denna höftade jag lite med mängden ingredienser, så smaka av är mitt tips!

Du behöver:

  • avokado
  • citron
  • dill
  • creme fraiche
  • citronpeppar
  • salt
  • pressad vitlök

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer. Smaka av. Servera med fröknäcke.

Salta chips med romsås

Varning – en beroendeframkallande klassiker!  Även denna röra har höftats fram, så smaka av med jämna mellanrum.

Du behöver:

  • hackad schalottenlök
  • creme fraiche
  • rivet limeskal
  • limesaft
  • finhackad dill
  • salt
  • citronpeppar
  • stenbitsrom
  • lättsaltade chips

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av. Servera med lättsaltade chips.

Laxspread med pepparrot

En röra som jag första gången bjöd på vid en afternoon tea, det visade sig att den passar minst lika bra till kräftskivan!

Du behöver:

  • 350 g varmrökt lax
  • 3 dl groddar
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk finriven pepparrot
  • salt & peppar

Gör så här:

Hacka laxen fint. Blanda den med resten av ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Servera med kex eller tunna knäckebröd.

Tack för att du slog dig ner vid mitt bord. Hoppas det smakade!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Christin - Midis augusti 31, 2017 at 7:50 f m

    Gu så fint!! Har bara varit på en i år, den Anton överraskade mig med, fin den med även om den var lite mer….robust hehe. Men väldigt tjusigt det här alltså!

    • Reply Stina - Stinas tillvaro september 3, 2017 at 9:23 e m

      Tyckte din kräftis såg alldeles ljuvlig ut och dekorationen som hängde ovanför bordet var ju alldeles ljuvlig 🙂

  • Reply Vera augusti 31, 2017 at 8:58 f m

    Det smakade jättegott allting.

  • Leave a Reply