Loppis Porslin

Wexiö Guld – en vacker porslinsservis

september 10, 2017

Med den karaktäristiska guldkanten, gröna färgen, snirkliga blommorna och gulliga fåglarna är det lätt att förälska sig i porslinsservisen Wexiö Guld från Gustavsberg. Min första kontakt med serien fick jag när min svägerska och hennes man flyttade in i ett hus där ett gäng vackra asietter med guldkant lämnats kvar. De hade redan porslin i mängder och frågade om vi ville ta över dem, vilket vi (läs: jag) såklart ville! Sedan dess har jag spanat efter fler delar på såväl auktioner på loppisar, men har inte lyckats norpa åt mig några.

I somras fyllde jag år och fick till min stora glädje en komplett servis av Adde och mina svärföräldrar. En herrans massa delar – soppterrin, serveringsfat, djuptallrikar, flata tallrikar, såsskål och tekoppar. Några veckor senare utökades samlingen ytterligare när svärmor kommit över både en liten brödtallrik och ett gäng små djuptallrikar.

Wexiö guld formgavs av Arvid Ekberg (f. 1848 – d. 1939) och producerades från 1887 till 1939. Jag har förstått att servisen var väldigt populär på 1970/80-talet men att priserna därefter så sakteliga gått ner. Personligen tycker jag att den passar alldeles ypperligt i vår matsal där väggarna har en grågrön ton och jag gärna dukar med mässingsljusstakar. Det finns dock en liten nackdel med servisen och det är att guldkanten inte tål maskindisk. Något som inte riktigt korrelerar med mina tolvpersonersbjudningar när jag ju allra helst vill använda servisen. Det problemet är dock en bagatell, så tjusig som den är!

Mina kollegor och jag hade en diskussion här om dagen om huruvida serviser är på tapeten eller inte nu för tiden. Jag vill gärna hävda att det matchande porslinet är på uppsving. Vad tror du? Samlar du på någon servis?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Sanna september 10, 2017 at 12:38 e m

  Wooow! Gud vilken drömmig servis! En sådan hade jag inte tackat nej till, nope och nej! Den påminner nästan lite om Hermés senaste porslinsserie. Verkligen jättefin!
  Jag har inte riktigt bestämt mig vad jag verkligen ska satsa på att samla på, men just nu är det Bubblesserien från Mateus, Mon Amie från Rörstrand och sedan vill jag försöka hitta en hel serie av Rörstrands Briljant. Den har också en guldkant så där får väl jag med ställa mig och diska för hand, men det kanske är okej?

  • Reply Stina - Stinas tillvaro september 20, 2017 at 9:45 e m

   Åh Briljant var fin, den kände jag inte till sedan innan! Jag tyker handdisk funkar okej faktiskt. Och pallar en inte handdiska alla gånger så är det ju inte hela världen med maskin någon enstaka gång heller 😉

 • Reply Jenny september 11, 2017 at 8:04 e m

  Men vilken fin! Tycker verkligen det är något visst med gamla serviser. Hundra gånger roligare att äta från än något tråkigt kit från ikea. Själv har jag en kaffeservis som får användas allt för sällan och en matservis jag gärna skulle utöka med fler delar. Bägge är släktklenoder och jag är så himla glad i dem! Matservisen är min gammelmormors gamla finservis som nu får agera vardagsporslin. Rheinkrone Bavaria, med guldkant och snirkliga blommor, kan ju pigga upp vilken sketen tisdag som helst. Kaffeservisen fick min morfars föräldrar i bröllopspresent och den är handmålad från Lidköpings porslinsfabrik innan de gick ihop med Rörstrand. Vet inte vad det är för serie tyvärr, har tänkt försöka forska vidare i detta här i höst/vinter! 🙂

  • Reply Stina - Stinas tillvaro september 20, 2017 at 9:47 e m

   Åh så mysigt att få läsa (haha sån porslinstorsk ;))! Blev väldigt sugen på afternoon tea nu!

 • Reply Johanna september 15, 2017 at 9:19 e m

  Jättefin! Gillar porslin med guldkanter trots att man måste diska dom för hand☺️ Och tycker soppskålen är så tjusiga!

 • Reply Michaela september 16, 2017 at 11:40 f m

  Viken alldeles underbar servis!

 • Reply Mikaela september 26, 2017 at 2:51 e m

  Åh vad fin! Jag har aldrig riktigt känt något för serviskonceptet men det ÄR ju lite kul. Vi var på Gustavsbergs porslinsmuseum med skolan för någon vecka sedan och jag fick en helt ny respekt för serviser, vilket jobb att formge och ta fram. Och så intressant hur en del serviser blivit politiska till och med? Om du inte varit där (men det har du säkert!) är det så värt ett besök! Håller ju på och gör min egna monsteraservis sakta men säkert så jag får samla på den tänker jag 🙂

 • Reply Amelie september 29, 2017 at 6:14 f m

  Fantastiskt!!
  Har flera serviser jag fått i arvegods och bekymrade mig också kring diskmaskinsfrågan. I vissa nyare diskmaskiner finns specialprogram som funkar till dessa maskiner, valde vår nya utifrån det 😉 viktigt att tänka på att inte ta vanliga maskindisktabletter som kan fräta mer utan findisk eller bara lite vanligt diskmedel. Kan vara värt utgiften om man ändå behöver uppgradera sig hehe. Lycka till!

 • Leave a Reply