Vardag

Vad jobbar jag med egentligen?

september 30, 2017

”Internkommunikatör – då är du en sån som pratar i telefon och kopplar folk va?” ”Nej men Stina, hon jobbar med reklam hon. Annonsering på flygplatser och sånt ni vet!”. Det är inte många som kristallklart förstår vad jag gör om dagarna när jag berättar att jag jobbar som internkommunikatör. Därför tänkte jag att det kunde vara på sin plats att förklara just det! Jag misstänker att ett gäng av er som läser min blogg är intresserad av liknande yrken och personligen tycker jag alltid att det är kul att få lära känna en ny sida av en bloggare jag följt en tid.

I min mailsignatur står det alltså ”Internkommunikatör” och det arbetar jag som på det statligt ägda bolaget Swedavia, som driver och utvecklar tio flygplatser runt om i Sverige, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Jag har min vardag på vårt huvudkontor vid Arlanda men besöker ibland de andra flygplatserna. Jag jobbar främst med ledarkommunikation, strategiska projekt och evenemang och stöttar Arlanda rent praktiskt med sin internkommunikation i form av månadsbrev från ledare, möten, intranätsartiklar, ledardagar m.m.

”Jaha – men vad GÖR den här smilfinken då?” kanske ni undrar då. Låt oss kika på hur en av mina senaste arbetsveckor såg ut i grova drag!

Måndag

Börjar dagen med ett informationsmöte för Swedavias medarbetare på Arlanda. Till det mötet har jag gjort bilder, skrivit manus och inbjudan och tagit fram en film.

Jag skriver en artikel till vårt intranät om att våra inpasseringsgrindar i gate nu invigts på Arlanda. Hade möte med en kollega för att planera en workshop till en ledardag jag arrangerar för Swedavias ledare på Arlanda i oktober. På eftermiddagen väntar dagens andra infomöte. Vi håller samma infomöte vid tre tillfällen för att så många skift som möjligt ska kunna gå.

Tisdag

Börjar morgonen med att filma i terminal 5. Förbättringsförslag som våra medarbetare fått bidra med i ett datorspel vi tog fram till en medarbetardag i våras ska nu utvärderas av resenärer. Jag följer med mina kollegor som intervjuar resenärer ut i terminal och förevigar samtalen på film.

Jag planerar också den så kallade ”Stora ledardagen” i september, dit hela företagets ledare bjuds in. Just idag skriver jag ihop en text och skickar ut information till alla inbjudna inför konferensen, det gör jag via ett program som bland annat används till nyhetsbrev, Apsis.

På eftermiddagen väntar det tredje och sista infomötet.

En bild från den ledardag jag planerade, som nu gått av stapeln.

Onsdag

Åker till Östersund för att filma när medarbetarnas idéer testas i terminal även där. När jag är på plats passar jag på att fotografera och intervjua två kollegor till porträttserien #viärSwedavia som är ett stående inslag på Swedavias Instagram. På flyget till och från Östersund knåpar jag fram två stycken workshopmallar till den stora ledardagen. Egentligen gör jag inte jättemycket grafiskt i mitt jobb, men jag tycker det är roligt så när enklare saker som workshopmallar ska tas fram brukar jag passa på att få vara lite kreativ på det sättet också.

På väg hem från Åre Östersund Airport.

Torsdag

Förbereder en presentation som en kollega till mig ska hålla för en ledningsgrupp. På eftermiddagen spelar jag in ett poddavsnitt för att sammanfatta hur sommaren gått på våra flygplatser. Poddar är relativt nytt för mig och Swedavia, men vi testar oss fram och jag tycker att det här avsnittet blev lyckat. Här kan ni lyssna på avsnittet om ni är nyfikna.

Swedaviapodden – i en telefon nära dig!

Fredag

Större delen av dagen viger jag till planering av den stora ledardagen – skriver manus, tar fram bilder, uppdaterar körschema. Tar också fram underlag till vår externa moderator.

En bild från den ledardag jag planerade, som nu gått av stapeln.

Hoppas ni tyckte det var kul att följa med mig på jobbet!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenny oktober 1, 2017 at 1:28 e m

  Vad intressant att läsa! Och vilket spännande jobb du verkar ha! Är alltid intressant att läsa och lära sig mer om yrken som är så skilda från ens eget, ofta har man ju någon sorts bild av en bransch (även om jag i det här fallet verkligen hade noll koll) och får sedan inse att det är så himla mycket mer.

 • Reply Dryden oktober 2, 2017 at 3:23 e m

  Intressant läsning och så fick jag en ny podd att lyssna på också! Tack för det tipset! 🙂

 • Reply Sanna oktober 3, 2017 at 5:54 e m

  Wow, låter som ett himla intressant yrke! Önskar definitivt att jag hade haft mer koll på kommunikation i allmänhet egentligen, känns som att det gynnar varenda människa att ha det. Det här var verkligen ett spännande inlägg, jag blir nästan lite sugen på att göra något liknande!

 • Reply Wilda oktober 7, 2017 at 9:09 f m

  Så fint att få följa! Vilken helt annan värld att ta del av känner jag 🙂 Jag hade ingen aning om att det fanns den här typen av jobb innan du berättade om det. Verkligen intressant! 🙂

 • Leave a Reply